Ανακατασκευασμένα (Refurbished) προϊόντα | Τι διαφορά έχουν από τα καινούρια & τα μεταχειρισμένα;

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αγοράσετε ένα νέο laptop. Σκέφτεστε για  το MacBook Pro, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε ένα καινούργιο για λιγότερο από 1.200€, που είναι εκτός του  budget σας. Καθώς κάνετε online έρευνα για καλύτερη τιμή, συναντάτε αρκετές προσφορές για παλαιότερα μεταχειρισμένα MacBook Pro, μερικά για μόλις 250€.

Αυτό μοιάζει με φανταστική ευκαιρία, αλλά διστάζετε. Υποψιάζεστε ότι αν κάποιος άλλος θέλει να «ξεφορτωθεί» αυτόν τον υπολογιστή πουλώντας τον «όσο όσο», πρέπει κάτι να πηγαίνει στραβά με αυτόν. Ανησυχείτε ότι ο υπολογιστής δεν θα λειτουργήσει καθόλου ή θα χαλάσει μέσα σε μια-δυο εβδομάδες, και θα έχετε ουσιαστικά δώσει άδικα 250€.

Ευτυχώς για σας, υπάρχει μια τρίτη επιλογή. Μπορείτε να αγοράσετε ένα ανακατασκευασμένο MacBook Pro για περίπου 800€ από μία αξιόπιστη ιστοσελίδα, που θα είναι σαν καινούργιο. Τα refurbished ηλεκτρονικά μπορεί να είναι η πιο συμφέρουσα λύση, αφού τα βρίσκετε σε χαμηλότερες τιμές από τα καινούργια και με χαμηλότερο ρίσκο από τα μεταχειρισμένα.

Ανακατασκευασμένα vs. μεταχειρισμένα

Το “ανακατασκευασμένο” δεν είναι απλώς ένα συνώνυμο του “μεταχειρισμένου”, παρ’ όλο που οι δύο όροι σχετίζονται. Τα μεταχειρισμένα, επίσης γνωστά ως secondhand, είναι προϊόντα που ένα άλλο πρόσωπο αγόρασε, χρησιμοποίησε και πούλησε.

Τα ανακατασκευασμένα προϊόντα, γνωστά και ως refurbished ή remanufactured, είναι προϊόντα τα οποία έχει αγοράσει κάποιος και στη συνέχεια, για κάποιο λόγο, αποφάσισε να επιστρέψει. Σε αυτή την περίπτωση, πριν από τη μεταπώληση, το προϊόν ελέγχεται από τον έμπορο λιανικής πώλησης ή τον κατασκευαστή για τη σωστή λειτουργία του και υπάρχει πιθανότητα να γίνουν μικρές προσαρμογές ή διορθώσεις – ίσως να δοθεί νέα συσκευασία ή να τοποθετηθεί νέα μπαταρία στο προϊόν.

 

Ουσιαστικά, όλα τα refurbished προϊόντα είναι χρησιμοποιημένα – αλλά δεν είναι όλα τα χρησιμοποιημένα προϊόντα refurbished.

Ακριβώς επειδή ένα προϊόν επιστράφηκε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν χαλασμένο. Μερικές φορές οι άνθρωποι επιστρέφουν τα προϊόντα επειδή η συσκευασία έχει υποστεί ζημιά ή λόγω μικροσκοπικών αλλοιώσεων που επηρεάζουν μόνο την εμφάνιση του προϊόντος. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουν απλώς “buyer’s remorse”,  που σημαίνει ότι μετανιώνουν για την αγορά ενός προϊόντος. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, η έρευνα για αγορά ανακατασκευασμένου μπορεί να σας οδηγήσει στην αγορά ενός προϊόντος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου, για μια συμφέρουσα τιμή.

Σε άλλες περιπτώσεις, ανακατασκευασμένα προϊόντα έχουν επιστραφεί λόγω δυσλειτουργιών – μερικές μικρές, μερικές σημαντικές. Δεν πρέπει να σας ανησυχεί όμως, αφού σε ένα refurbished προϊόν όλα τα προβλήματα πρέπει να έχουν διορθωθεί πριν τη μεταπώληση.

Τα είδη που αναφέρονται ως “refurbished” έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτά που πωλούνται ως “μεταχειρισμένα” ή “secondhand”:

Είναι «σαν καινούργια»: Οι πωλητές ανακατασκευασμένων συσκευών επιδιορθώνουν ό,τι έχει υποστεί ζημιά, έπειτα ελέγχουν το προϊόν για να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί σωστά. Επίσης το καθαρίζουν και, σε πολλές περιπτώσεις, αντικαθιστούν φθαρμένα εξωτερικά μέρη, όπως την πρόσοψη ή τα κουμπιά. Αυτό σημαίνει ότι όταν αγοράζετε ένα ανακατασκευασμένο προϊόν, θα πρέπει να φαίνεται και να λειτουργεί σαν καινούργιο.

Έχουν εγγύηση: Πολλά refurbished προϊόντα έχουν εγγύηση καταστήματος και όχι προμηθευτή και η διάρκεια της εγγύησης εξαρτάται από τον πωλητή. Εάν η εταιρία κατασκευής καθορίσει να μεταπωλήσει ένα προϊόν, η εγγύηση είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον ένα ολόκληρο έτος. Τα προϊόντα που ανακατασκευάστηκαν από ένα κατάστημα, είναι πιθανόν να έχουν μικρότερες εγγυήσεις, όπως 30 ή 90 ημερών.

Παρέχεται υποστήριξη: Σε πολλές περιπτώσεις, η αγορά ενός ανακατασκευασμένου προϊόντος από τον κατασκευαστή σας παρέχει την ίδια τεχνική υποστήριξη που θα έχετε με ένα νέο προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε προβλήματα με το νέο σας εξοπλισμό, μπορείτε να καλέσετε τον κατασκευαστή για βοήθεια.

Ανακατασκευασμένα vs. καινούργια

Ο καταναλωτής είναι φυσικό να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά όσον αφορά την ποιότητα των καινούργιων προϊόντων. Η εγγύηση συνήθως είναι μεγαλύτερη και η συσκευή είναι πάντα σε τέλεια κατάσταση. Ο χρόνος ζωής ενός καινούργιου προϊόντος επίσης αγγίζει περίπου τη διπλάσια διάρκεια από αυτή ενός ανακατασκευασμένου.  Άλλωστε δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το unboxing και τη μυρωδιά ενός ολοκαίνουργιου προϊόντος!

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της αγοράς refurbished ηλεκτρονικών έναντι των νέων είναι η τιμή. Mπορείτε να αγοράσετε σχεδόν οποιοδήποτε είδος ανακατασκευασμένης ηλεκτρονικής συσκευής, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, των laptop, των tablet, των smartphones, των τηλεοράσεων και των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών – σε τιμές έως και 50% λιγότερο από αυτές των καινούργιων.

 

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί της τεχνολογίας είναι ενθουσιασμένοι με τα ανακατασκευασμένα ηλεκτρονικά. Λένε ότι εφόσον αγοράζετε από μια αξιόπιστη πηγή, μπορείτε να αγοράσετε ένα προϊόν που λειτουργεί ακριβώς όπως ένα καινούργιο σε πολύ μικρότερο κόστος.

Επομένως, εξαρτάται από το budget σας και τις απαιτήσεις σας για το ποια επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα για εσάς. Εάν θέλετε να επενδύσετε ένα σεβαστό ποσό για να εξασφαλίσετε άριστη ποιότητα και επιδόσεις, τότε επενδύστε σε καινούργια προϊόντα. Εάν όμως ο προϋπολογισμός σας είναι πιο περιορισμένος, τότε η αγορά refurbished συσκευής από αξιόπιστο κατάστημα είναι η ιδανική λύση για εσάς, αφού μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές προσφορές και 100% value for money προϊόντα.

 

 

Πηγή: Ετικέτες: , , , , , ,