Online αγορές στην εποχή του κορονοϊού | Πώς να επωφεληθούμε & τι να προσέχουμε

 

Η πανδημία του COVID-19 είναι γεγονός πως έχει φέρει τα πάνω κάτω σε ανθρωπιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Το να περιορίσουμε τις επαφές μας ήταν δύσκολο, και όπου δεν κρινόταν απαραίτητο, οι τράπεζες, οι φορείς και οι επιχειρήσεις πρότειναν να χρησιμοποιήσουμε τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να πραγματοποιήσουμε τις συναλλαγές ή τις αγορές μας.
Αυτό είναι κάτι με το οποίο δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι. Γι’ αυτό και ήταν μία καλή ευκαιρία (ουδέν κακόν, αμιγές καλού!) να γνωρίσουμε καλύτερα κάποιες διαδικτυακές υπηρεσίες και να δούμε πως αυτές μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να μας εξυπηρετήσουν το ίδιο αποτελεσματικά. Με τις σωστές κινήσεις μπορούμε να επωφεληθούμε σε μεγάλο βαθμό από τις ηλεκτρονικές αγορές, όμως παράλληλα υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε.

Πώς να επωφεληθείτε από τις online αγορές

 • Ψάξτε για προσφορές

  Πολλές επιχειρήσεις βλέποντας τα σημερινά δεδομένα προσαρμόστηκαν και έδωσαν περισσότερη έμφαση στην προώθηση των προϊόντων τους στο διαδίκτυο με δελεαστικές προσφορές και εκπτώσεις. Με καλό ψάξιμο και σύγκριση προϊόντων σε αντίστοιχα eshops μπορεί ο καθένας να αγοράσει τα αγαπημένα του προϊόντα στην καλύτερη τιμή!

 • Ανέπαφη παράδοση

  Το καλό με τις ηλεκτρονικές αγορές είναι ότι τα προϊόντα έρχονται στην πόρτα σας! Δε χρειάζεται έτσι να συνωστίζεστε σε ένα κατάστημα και να περιμένετε στην ουρά να πληρώσετε. Πληρώστε ηλεκτρονικά και ζητήστε να αφήσουν το δέμα στην πόρτα σας ώστε να προφυλαχθείτε και εσείς αλλά και ο μεταφορέας από την κοντινή επαφή.

 • Προτιμήστε τις τοπικές αγορές για δωρεάν αποστολή

  Ψάξτε για τοπικά καταστήματα που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Με μία σωστή έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε online καταστήματα κοντά σας με τα προϊόντα που ψάχνετε. Πέρα από το ότι θα στηρίξετε την τοπική αγορά, να έχετε κατά νου ότι κατά πάσα πιθανότητα, λόγω της απόστασης από την επιχείρηση, θα έχετε δωρεάν παράδοση στο χώρο σας.

Τι να προσέχετε στις online αγορές σας

 • Μην κάνετε τις συναλλαγές σας από δημόσιους υπολογιστές

  Όπως internet καφε, καφετέριες, βιβλιοθήκες κ.α. Μπορεί να έχουν ή spywares κατασκοπεύοντας τι γράφετε. Έτσι, οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν εύκολα να υποκλέψουν τα ευαίσθητα στοιχεία σας και να πραγματοποιούν συναλλαγές, σαν να είναι εσείς.

 • Να πραγματοποιείτε αγορές από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα

  Να ελέγχετε πάντα τη φυσική τους έδρα, τις πληροφορίες τους, πλήρη επωνυμία, στοιχεία επικοινωνίας και τις κριτικές, ώστε να βεβαιωθείτε πως πρόκειται να προχωρήσετε σε αξιόπιστη συναλλαγή. Πάντα να ελέγχετε την πολιτική πληρωμής, αποστολής και επιστροφών ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

 • Να ελέγχετε πάντα την ασφάλεια της ιστοσελίδας

  Πριν πραγματοποιήσετε την πληρωμή σας σε ένα eshop, πρέπει πάντα να ελέγχετε το πιστοποιητικό ασφαλείας του. Συνήθως αυτό απεικονίζεται με το σύμβολο του λουκέτου και το πρόθεμα HTTPS αντί για HTTP δίπλα στη διεύθυνση της ιστοσελίδας. Αυτό είναι που θα παρέχει την ασφαλή μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, ειδικά για αγορές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και paypal.

 • Προσοχή στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία (junkmail)

  Θα πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τις προσφορές που έχουν αποσταλεί στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία σας. Ελέγξτε τους συνδέσμους μέσα στο μήνυμα, δείτε πού οδηγούν, και σε περίπτωση που φαίνονται ύποπτοι μην κάνετε κλικ. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να εισάγετε στοιχεία πιστωτικών καρτών ή e-banking σε ιστοσελίδες, στις οποίες έχετε ανακατευθυνθεί από κάποιο link σε ανεπιθύμητο email εάν δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

 • Ελέγξτε εάν υπάρχει δυνατότητα αντικαταβολής

  Στους τρόπους πληρωμής ενός eshop είναι καλό να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με αντικαταβολή. Εάν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή και πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσετε για να ολοκληρώσετε την αγορά σας, θα πρέπει να ελέγξετε τους όρους και τις προϋποθέσεις της σελίδας και όλα όσα παραθέσαμε παραπάνω ώστε να βεβαιωθείτε πως δε θα πέσετε θύμα απάτης.

 • Πρέπει να λάβετε αποδεικτικό παραγγελίας ή πληρωμής

  Μετά που θα ολοκληρώσετε την παραγγελία σας ή την πληρωμή σας θα πρέπει να λάβετε το αντίστοιχο αποδεικτικό στο email που έχετε συμπληρώσει ώστε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά να έχετε τα αποδεικτικά στοιχεία και τις λεπτομέρειες της συναλλαγής σας για να εξυπηρετηθείτε αποτελεσματικότερα.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,