Τι κινητό να πάρω, πώς να διαλέξω ;

Η αγορά smartphone ανανεώνεται συνεχώς. Καινούρια μοντέλα από τη κάθε εταιρία κυκλοφορούν μια ή και δύο φορές το χρόνο , με τις περισσότερες φορές να κυκλοφορούν και διάφορες  εκδόσεις  του κάθε  μοντέλου , πχ  Xiaomi Mi 10T – 10Tpro – 10Tlite -9AT κλπ. Τι κινητό να πάρω;

Θέλεις να αγοράσεις  καινούριο smartphone και έχεις χαθεί με όλες αυτές τις συσκευές; 

Παρακάτω θα δείτε με ποιο τρόπο μπορούμε να επιλέξουμε συσκευή  που θα καλύψει τις ανάγκες μας  και πώς να αποφύγουμε διάφορα marketing tricks των κατασκευαστών.

Πόσα διαθέτεις;

Κλασικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να ορίσουμε είναι το budget. Μέχρι πόσα θέλουμε  να δώσουμε για μια συσκευή; Αυτό θα μας μικρύνει αρκετά τη λίστα καθώς παίζουν τιμές από 100 μέχρι πάνω από 1300 ευρώ.

Ότι πληρώσεις παίρνεις

Το ακούμε αυτό από μικρά παιδιά. “Όσο πιο ακριβό τόσο πιο καλό και αντέχει στο χρόνο’’ . Γιατί να μην ισχύει και στα κινητά; Εεεεμμμ. Ναι.. Όχι ακριβώς

Η διαφορά στη ποιότητα κατασκευής  και στα χαρακτηριστικά όσο ανεβαίνουμε κατηγορίες τιμής γίνεται όλο και πιο μικρή. Δηλαδή ένα κινητό αξίας 200 ευρώ έχει τεράστια διαφορά με ένα των 100 ευρώ αλλά δε συμβαίνει το ίδιο όμως με ένα κινητό των 900 ευρώ με ένα των 600 ευρώ. Στη κατηγορία των flagship κινητών πληρώνουμε τα εξωτικά υλικά ( ανοξείδωτο ατσάλι , κεραμικό κλπ ), το στυλ, τις επιδόσεις προφανώς και το όνομα (status).

Βασικά χαρακτηριστικά

Τι ακριβώς θες να κάνεις  με το κινητό σου, πώς το χρησιμοποιείς; Που δίνεις έμφαση; Στη κάμερα; Στο design;  Θες να είναι έχει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο;  Να παίρνει δεύτερη κάρτα sim ή κάρτα μνήμης και sim μαζί; Να είναι 5g; Κάνεις χειρονακτική εργασία και θες να είναι ανθεκτικό; Αυτές είναι κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Και εκεί πρέπει να προσέχεις τα εξης:

Κάμερες

Πλέον έχει σχεδόν καταργηθεί η απλή φωτογραφική μηχανή και έχει αντικατασταθεί από τη κάμερα κινητού. Η κάμερα δεν είναι τα megapixel. Είναι ο ΦΑΚΟΣ. Έχει σημασία και η ανάλυση αλλά περισσότερο η ποιότητα του φακού . Προτιμήστε ο αισθητήρας της κύριας κάμερας να είναι Sony ( IMX μοντέλο) ή Samsung σε συνδυασμό με ένα ultra wide φακό για να τραβάτε περισσότερο περιεχόμενο . Επίσης η καλύτερη ποιότητα φακού σάς επιτρέπει να τραβάτε πιο καθαρές φωτογραφίες στο σκοτάδι. Αυτούς τους φακούς έχουν τα περισσότερα κινητά. Και όχι, τα 48 megapixel κύριας κάμερας  + άλλες 4 κάμερες σε κινητό άσχετης μάρκας των 100 ευρώ, δεν κάνουν δουλειά.

Επεξεργαστής

Πολλά οικονομικά κινητά χρησιμοποιούν επεξεργαστές πολύ χαμηλών επιδόσεων οι οποίοι είναι και πολύ ενεργοβόροι . Μη σας ξεγελάει ο αριθμός των πυρήνων και η μεγάλη συχνότητα. Σπάνια σε συσκευή κάτω των 100 ευρώ θα βρείτε κάποιο  ‘καλό’ επεξεργαστή για να κάνετε τη δουλεία σας . Προτιμήστε κάποια υλοποίηση της Qualcomm ( snapdragon ) ή κάποια πιο καλή σειρά της Mediatek όπως αυτό που είχε βγει στο Xiaomi Redmi Note 8 Pro.

Ανθεκτικό κινητό

Τα ανθεκτικά κινητά, οι εργάτες, είναι κινητά με ενισχυμένη προστασία και πολλές φορές προστασία στην υγρασία. Αν φοβάσαι ότι θα σπάσεις το κινητό στη δουλειά, προτίμησε να πάρεις καλύτερα ένα πιο οικονομικό  Xiaomi, Huawei ή άλλη μάρκα, με μια καλή θήκη. Τα rugged κινητά έρχονται με πολύ χαμηλής ποιότητας επεξεργαστές και μετά από λίγο καιρό αρχίζουν τα κολλήματα.

Κινητά νέες κυκλοφορίες

Ένα κινητό μόλις κυκλοφόρησε και σου έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Σκέφτεσαι να το αγοράσεις. Η συμβουλή είναι μια. Περίμενε. Περίμενε λίγο  να το αγοράσει ο κόσμος, και με τη χρήση να βρεθούν διάφορα μικροπροβλήματα στο λογισμικό που θα τα λύσει η εταιρία μετά με ένα πακέτο ενημερώσεων.  Περίμενε να δεις ποια είναι η γνώμη του κόσμου για τη συσκευή. Επίσης σε εταιρίες όπως REALME, XIAOMI κλπ μετά από 2-3 μήνες πέφτει η τιμή.

Αυτά ήταν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για αγορά κινητού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα στις μηχανές αναζήτησης  online καταστημάτων για να βρείτε συσκευές με τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε γνωρίζοντας και αυτά που αναφέραμε παραπάνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.